‘Hier wil iedere ondernemer wel zitten’
Wethouder Leon Meijer over het
Food Innovation District
Er is de afgelopen tijd al veel gezegd en geschreven over het World Food Center. Daarbij lag de nadruk vooral op de Experience, de educatieve voedselattractie in Ede. Dit leerzame, spannende en unieke avonturenpark zal vanaf 2022 ook een trekker van belang zijn voor de regio, met naar verwachting zo’n 300.000 bezoekers per jaar. Maar het World Food Center is nog zoveel meer. Zeker als het gaat om bedrijvigheid. Leon Meijer, Nederlands eerste ‘foodwethouder’, ziet mooie kansen voor ondernemers.
Food Innovation District
Meijer: ‘De Experience vormt straks het middelpunt van het Food Innovation District, direct gelegen naast intercitystation Ede-Wageningen. Het wordt een soort campus. Weliswaar zonder universiteit, maar wel met (onder anderen) studenten. Die brengen levendigheid met zich mee, zodat mensen er ook ’s avonds graag naartoe gaan. Maar het wordt voor iedereen een aantrekkelijk gebied om te wonen en te leven. Stedelijk in het centrum, met apparte-menten en studentenwoningen. Meer aan de bos-rand zullen het overwegend eengezinswoningen zijn. En overal in de openbare ruimte zie je het thema voedsel terugkomen.’
Daarnaast is er alle ruimte voor bedrijvigheid.
Een toplocatie, zeker voor innovatieve bedrijven en instellingen op het gebied van agrifood die zich in brede zin bezighouden met de consument in de keten. Van bakkers en pluimveehouders tot kennisinstituten en ict-bedrijven die zich bijvoorbeeld bezighouden met precisielandbouw. Leon Meijer: ‘Voor alle duide-lijkheid: we worden geen tweede WUR-campus, maar zullen complementair zijn aan de universiteit Wageningen. Hier ligt het accent op de consument en op praktische toepassingen bij vraagstukken over gezond en duurzaam eten.’
Magneetwerking voor bedrijven
Leon Meijer: ‘De economische betekenis van het Food Innovation District is groot. Berekeningen laten zien dat we direct en langjarig kunnen zorgen voor 1500 nieuwe arbeidsplaatsen. Nog los van de effecten voor leveranciers en dergelijke. De bedoeling is dat het een magneetwerking krijgt voor bedrijven om zich hier te vestigen. Dat lijkt al aardig te gaan lukken.
We hebben bijvoorbeeld een overleg waaraan inmiddels zo’n 100 bedrijven uit de regio deelnemen: NEON Food. Een nieuw netwerk voor ondernemers, van grotere bedrijven maar ook zzp’ers. Daar vinden ontmoetingen en kruisbestuivingen plaats. Wij zijn goed aangehaakt. Die ondernemers zijn enthousiast en zeggen: ‘Het Food Innovation District levert ons een plek op waar meer bedrijvigheid en innovatie gaat komen. Dat is alleen maar goed voor ons bedrijf. Dit soort bijeenkomsten helpen mij om verder te komen. Wanneer kunnen we hier van start gaan?’
Gezocht: partners in business!
Er is al een team gestart met de acquisitie voor bedrijven die zich willen vestigen in het Food Innovation District. Met keuze uit huur of bouw.
Heeft Leon Meijer nog een advies aan hen? Meijer: ‘Doe mee! Laat je informeren over wat we hier aan het doen zijn en kijk waar jij kunt bijdragen. Wees daarbij geen struikrover die uitsluitend komt halen, maar een ondernemende partner in business.’
Interesse? Neem contact op met Sander van de Pol, accountmanager Economie WFC, (0318) 680527.
NAAR BEGIN
Wethouder Leon Meijer over het Food Innovation District
‘Hier wil iedere ondernemer wel zitten’
Er is de afgelopen tijd al veel gezegd en geschreven over het World Food Center. Daarbij lag de nadruk vooral op de Experience, de educatieve voedselattractie in Ede. Dit leerzame, spannende en unieke avonturenpark zal vanaf 2022 ook een trekker van belang zijn voor de regio, met naar verwachting zo’n 300.000 bezoekers per jaar. Maar het World Food Center is nog zoveel meer. Zeker als het gaat om bedrijvigheid. Leon Meijer, Nederlands eerste ‘foodwethouder’, ziet mooie kansen voor ondernemers.
Food Innovation District
Meijer: ‘De Experience vormt straks het middelpunt van het Food Innovation District, direct gelegen naast intercitystation Ede-Wageningen. Het wordt een soort campus. Weliswaar zonder universiteit, maar wel met (onder anderen) studenten. Die brengen levendigheid met zich mee, zodat mensen er ook ’s avonds graag naartoe gaan. Maar het wordt voor iedereen een aantrekkelijk gebied om te wonen en te leven. Stedelijk in het centrum, met appartementen en studentenwoningen. Meer aan de bosrand zullen het overwegend eengezinswoningen zijn. En overal in de openbare ruimte zie je het thema voedsel terugkomen.’
Daarnaast is er alle ruimte voor bedrijvigheid. Een toplocatie, zeker voor innovatieve bedrijven en instellingen op het gebied van agrifood die zich in brede zin bezighouden met de consument in
de keten. Van bakkers en pluimvee-houders tot kennisinstituten en
ict-bedrijven die zich bijvoorbeeld bezighouden met precisielandbouw. Leon Meijer: ‘Voor alle duidelijkheid: we worden geen tweede WUR-campus, maar zullen complementair zijn aan de universiteit Wageningen. Hier ligt het accent op de consument en op praktische toepassingen bij vraagstukken over gezond en duurzaam eten.’
Magneetwerking voor bedrijven
Leon Meijer: ‘De economische betekenis van het Food Innovation District is groot. Berekeningen laten zien dat we direct en langjarig kunnen zorgen voor 1500 nieuwe arbeidsplaatsen. Nog los van de effecten voor leveranciers en dergelijke. De bedoeling is dat het een magneetwerking krijgt voor bedrijven om zich hier te vestigen. Dat lijkt al aardig te gaan lukken.
We hebben bijvoorbeeld een overleg waaraan inmiddels zo’n 100 bedrijven uit de regio deelnemen: NEON Food. Een nieuw netwerk voor ondernemers, van grotere bedrijven maar ook zzp’ers. Daar vinden ontmoetingen en kruisbestuivingen plaats. Wij zijn goed aangehaakt.
Die ondernemers zijn enthousiast en zeggen: ‘Het Food Innovation District levert ons een plek op waar meer bedrijvigheid en innovatie gaat komen. Dat is alleen maar goed voor ons bedrijf. Dit soort bijeenkomsten helpen mij om verder te komen. Wanneer kunnen we hier van start gaan?’
Gezocht: partners in business!
Er is al een team gestart met de acquisitie voor bedrijven die zich willen vestigen in het Food Innovation District. Met keuze uit huur of bouw.
Heeft Leon Meijer nog een advies aan hen? Meijer: ‘Doe mee! Laat je informeren over wat we hier aan het doen zijn en kijk waar jij kunt bijdragen. Wees daarbij geen struikrover die uitsluitend komt halen, maar een ondernemende partner in business.’
Interesse? Neem contact op met Sander van de Pol, accountmanager Economie WFC, (0318) 680527.
NAAR BEGIN