Deze publicatie maakt gebruik van cookies

We gebruiken functionele en analytische cookies om onze website te verbeteren. Daarnaast plaatsen derde partijen tracking cookies om gepersonaliseerde advertenties op social media weer te geven. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.

Gebruik zuiver water
Thee bestaat voor 98% uit water dus het is logisch dat de kwaliteit en smaak van het water van grote invloed is op de smaak van je kopje thee. Ons kraanwater is heel goed van kwaliteit maar er zitten toch veel stoffen in die je er eigenlijk niet in zou willen hebben. Je kunt als alternatief Spa Reine (Spa Blauw) gebruiken of het kraanwater filteren met een goed systeem. Brita haalt ongeveer de helft van de opgeloste vaste stoffen uit het kraanwater en Zerowater zelfs vrijwel alles.

Tip 1

van 5

Gebruik losse thee
De verleiding om een theezakje te gebruiken is groot maar bedenk dat je dan in veel gevallen ook kiest voor een andere kwaliteit. Bekijk maar eens wat er in een gemiddeld theezakje zit; juist ja, gruis. Je kunt niet verwachten dat je daar de lekkerste thee van kunt zetten. Losse thee, zeker die waar het hele blad in gebruikt is, geeft zoveel meer subtiele smaaktonen af.

Is losse thee zetten lastig?
Dat valt wel mee. Zelfs als je even snel een mok thee wilt zetten. Gebruik bijvoorbeeld het handige theezeefje wat je zo in de mok plaatst. Voor het zetten van een pot thee is de teamaker ideaal. Goede thee kun je meermalen opschenken, dit is bij deze beide systemen heel eenvoudig.

Tip 2 

van 5

Zet de thee op de juiste temperatuur
Een veel gehoorde opmerking "Groene thee vind ik niet lekker, dat is veel te bitter". Dat is helemaal niet nodig, als je er rekening mee houdt dat groene thee het best op een temperatuur van maximaal 80 graden gezet zou moeten worden. Dan blijven de bitters in het blad en komen de overige, heerlijke smaaktonen naar boven. Geen temperatuur bij de hand? Geen nood. Als je water kookt en het dan plm. 4 minuten laat staan (in pot of kop) dan zal het ongeveer 80 graden zijn. 

Iedere thee heeft weer een andere ideale temperatuur. Een handig schema hiervoor kun je hier downloaden. Hou hierbij wel in de gaten dat dit maar richtlijnen zijn. Smaken verschillen en experimenteer vooral om je eigen smaak hierin te vinden. 


Tip 3 

van 5

Gebruik de juiste hoeveelheid thee
De hoeveelheid thee die je gebruikt op een bepaalde hoeveelheid water, bepaalt hoe lang je de thee laat trekken. Dit kun je in het theezetschema ook zien. Klik op de afbeelding voor het theezetschema.

Gebruik je verhoudingsgewijs meer thee dan is de trektijd korter. En kun je de thee ook vaker opschenken. Zo komen bij iedere trekbeurt weer andere smaken/geuren naar boven en wordt ieder kopje thee weer een andere smaakbeleving! Overigens is het niet zo dat je ongestraft minder thee kunt gebruiken en dan een langere trektijd hanteren. De thee kan dan vlak, zelfs vies smaken. Dus ga van de aangegeven verhoudingen uit en probeer dan uit wat jouw persoonlijke voorkeur is.


Tip 4

van 5

Bewaar de thee zo lucht- en lichtdicht mogelijk
Thee is erg gevoelig voor luchtjes, hoge temperaturen en licht. Bewaar je (losse) thee dus in een dichte pot of blik wat zo goed mogelijk afgesloten kan worden en ondoorzichtig is. Gebruik het liefst een blik met een binnendeksel. En zet het blik niet in het volle zonlicht, op de afzuigkap of dichtbij doordringende luchtjes. Lees hier een blog over het bewaren van thee. 

Tip 5 

van 5