Wat dacht
je van thee?

Drink je altijd wijn bij de avondmaaltijd?

Theesommelier Karin Kamman geniet zichtbaar. 
De reacties die ze van de deelnemers van haar theeworkshop terugkrijgt zijn waardevol. ‘Er is nog veel wat mensen over thee kunnen ontdekken en leren’ vertelt ze. Ze heeft dan ook een missie: mensen kennis laten maken met kwaliteitsthee, op de juiste manier gezet en een uitstekende combinatie met gerechten. Het wordt direct duidelijk dat ze daarmee geen kant-en-klare zakjes met een smaakje bedoelt. Alleen het pure spul dus, afkomstig van de Camellia Sinensis, oftewel de theeplant.


Het roer moest om

Haar liefde voor thee -ze lust geen eens koffie- en bourgondische leefstijl heeft Karin, na 23 jaar ondernemerschap in communicatie en vormgeving, begin 2018 doen besluiten om het roer om te gooien. ‘Het kwartje viel nadat ik een theecursus had gevolgd. Ik dacht: dit wordt het drankje van de toekomst! Ik realiseerde me op dat moment dat thee fantastisch met eten gecombineerd kan worden. Dat zou meer mensen moeten aanspreken’. Aldus besloot Karin om een opleiding tot theesommelier te volgen waarna ze haar nieuwe onderneming Santhee lanceerde. Door tijdens etentjes thuis met gerechten en bijpassende thee te experimenteren, wist ze haar voorgevoel te bevestigen. Haar vermoeden dat hier markt voor was bleek wel uit de lovende reacties die ze van haar gasten ontving.


Workshops en proeverijen

Karin organiseert regelmatig theeworkshops en proeverijen op locatie, om mensen kennis te laten maken met deze veelzijdige drank. Naast de basis theeworkshop of een Chinese theeceremonie, geeft ze speciale Tea & Foodparing workshops bij haar aan de keukentafel. Met kleine gerechten en een selectie aan diverse theesoorten, wil ze de deelnemers laten ervaren wat thee kan toevoegen aan de beleving van een gerecht.

Voor de basis theeworkshop heeft ze voor een bijzondere locatie gekozen: Chateau Marquette in Heemskerk. De oprijlaan, het landgoed en de vriendelijke ontvangst geven de proeverij net dat beetje meer. Een feestelijk welkomstdrankje dat ze bij binnenkomst serveert, blijkt een glas koude Sparkling Jasmine thee te zijn en smaakt heerlijk fris. De prachtige hoge ruimte met ornamentenplafond, de ronde, feestelijk gedekte tafel met daarop verschillende soorten glazen en theeattributen, de soorten thee in mooie potjes; het maakt indruk en wekt nieuwsgierigheid op.

‘Mijn missie strekt zich verder uit dan alleen de consument bereiken’, vertelt Karin. ‘Bij veel bedrijven is de kwaliteit van de koffie inmiddels wel op orde. Waarom zou je dat ook niet voor thee willen? Met name Aziaten zijn gevoelig voor goede thee die met aandacht is gezet. Daar kun je je voordeel mee doen!’


De smaak zit in de details

Hoe thee smaakt is onder meer afhankelijk van het productieproces. Termen als delicaat, robuust of monddroog, zou je misschien niet meteen aan thee toedichten, maar niets is minder waar. De thee krijgt zijn unieke smaak door de bewerkingen die het heeft ondergaan en bepaalt of het witte, groene, gele, oolong of zwarte thee mag heten. Maar evengoed zijn de kwaliteit van het water, de theezetmethode, de hoeveelheid thee en ook hoe thee het beste te bewaren van invloed op de smaak.

‘Workshopdeelnemers realiseren zich vaak na afloop pas dat je thee zo verschillend kunt ervaren en dat het ontzettend veel uitmaakt hoe je de thee zet’. Karin is blij dat ze het verschil heeft kunnen maken en is vast van plan om de wereld te veroveren.

Onderneem in op Social Media

t Petra van Bohemen f Martine Goulmy

Wat dacht
je van thee?

Drink je altijd wijn bij de avondmaaltijd?

Theesommelier Karin Kamman geniet zichtbaar. De reacties die ze van de deelnemers van haar theeworkshop terugkrijgt zijn waardevol. ‘Er is nog veel wat mensen over thee kunnen ontdekken en leren’ vertelt ze. 
Ze heeft dan ook een missie: mensen kennis laten maken met kwaliteitsthee, op de juiste manier gezet en een uitstekende combinatie met gerechten. Het wordt direct duidelijk dat ze daarmee geen kant-en-klare zakjes met een smaakje bedoelt. Alleen het pure spul dus, afkomstig van de Camellia Sinensis, oftewel de theeplant.


Het roer moest om

Haar liefde voor thee -ze lust geen eens koffie- en bourgondische leefstijl heeft Karin, na 23 jaar ondernemerschap in communicatie en vormgeving, begin 2018 doen besluiten om het roer om te gooien. ‘Het kwartje viel nadat ik een theecursus had gevolgd. Ik dacht: dit wordt het drankje van de toekomst! Ik realiseerde me op dat moment dat thee fantastisch met eten gecombineerd kan worden. Dat zou meer mensen moeten aanspreken’. Aldus besloot Karin om een opleiding tot theesommelier te volgen waarna ze haar nieuwe onderneming Santhee lanceerde. Door tijdens etentjes thuis met gerechten en bijpassende thee te experimenteren, wist ze haar voorgevoel te bevestigen. Haar vermoeden dat hier markt voor was bleek wel uit de lovende reacties die ze van haar gasten ontving.

Karin organiseert regelmatig theeworkshops en proeverijen op locatie, om mensen kennis te laten maken met deze veelzijdige drank. Naast de basis theeworkshop of een Chinese theeceremonie, geeft ze speciale Tea & Foodparing workshops bij haar aan de keukentafel. Met kleine gerechten en een selectie aan diverse theesoorten, wil ze de deelnemers laten ervaren wat thee kan toevoegen aan de beleving van een gerecht.

Voor de basis theeworkshop heeft ze voor een bijzondere locatie gekozen: Chateau Marquette in Heemskerk. De oprijlaan, het landgoed en de vriendelijke ontvangst geven de proeverij net dat beetje meer. Een feestelijk welkomstdrankje dat ze bij binnenkomst serveert, blijkt een glas koude Sparkling Jasmine thee te zijn en smaakt heerlijk fris. De prachtige hoge ruimte met ornamentenplafond, de ronde, feestelijk gedekte tafel met daarop verschillende soorten glazen en theeattributen, de soorten thee in mooie potjes; het maakt indruk en wekt nieuwsgierigheid op.

‘Mijn missie strekt zich verder uit dan alleen de consument bereiken’, vertelt Karin. ‘Bij veel bedrijven is de kwaliteit van de koffie inmiddels wel op orde. Waarom zou je dat ook niet voor thee willen? Met name Aziaten zijn gevoelig voor goede thee die met aandacht is gezet. Daar kun je je voordeel mee doen!’


Workshops en proeverijen

Hoe thee smaakt is onder meer afhankelijk van het productieproces. Termen als delicaat, robuust of monddroog, zou je misschien niet meteen aan thee toedichten, maar niets is minder waar. De thee krijgt zijn unieke smaak door de bewerkingen die het heeft ondergaan en bepaalt of het witte, groene, gele, oolong of zwarte thee mag heten. Maar evengoed zijn de kwaliteit van het water, de theezetmethode, de hoeveelheid thee en ook hoe thee het beste te bewaren van invloed op de smaak.

‘Workshopdeelnemers realiseren zich vaak na afloop pas dat je thee zo verschillend kunt ervaren en dat het ontzettend veel uitmaakt hoe je de thee zet’. Karin is blij dat ze het verschil heeft kunnen maken en is vast van plan om de wereld te veroveren.


De smaak zit in de details

Onderneem in op Social Media

t Petra van Bohemen f Martine Goulmy